Felhasználó létrehozásaFőoldal | Hír küldése | Eseménynaptár | Képek | Régi képek | Fórum | Rovatok
A te felhasználód
 

Főmenü
· Főoldal
· A te felhasználód
· Ajánlj minket
· Apróhírdetés
· Enciklopédia
· Eredmények
· Eseménynaptár
· Fórum
· FAQ
· Galéria
· Keresés
· Letöltések
· Linkek
· Mértékegység
· Régi hírek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Szöveges változat
· Tagok
· Témák
· Top 10

Tagok
Szia, Vendég
Felhasználónév
Jelszó
(Regisztráció)
Tagok:
Legutóbbi: cfdtrader32
Mai: 0
Tegnapi: 0
Összesen: 9987

Látogatók:
Vendégek: 171
Tagok: 0
Összesen: 171

KeresésLegújabb kép  
Hogyan vadásszunk medvére?

Beküldte: Szente Dátum: 2004. május 26. szerda, 19:44

ÍjászhumorNos bemutatnám a medvevadászat fortélyait.

A medve jellemzése, ismertetése:

A medve igen nagyra növő nem igazán szelíd állat, ezért vadászatkor nagyon körültekinthetőnek kell lennünk . Ha a medve területén vagyunk, akkor az előbb használt "körültekintő" szót szószerint kell értelmeznünk, állandóan forgassuk a fejünket jobbra, és balra, nehogy reánk rontson valamelyik bokorból a fenevad. Ezért nem ajánlják a meszes nyakcsigolyás vadászíjászoknak. Szóval ha egy kicsit el, el szédülünk, figyelgetés közben, akkor üljünk le egy alkalmas helyre. Közben szaglásszunk, hátha megérezzük a medve szagát, pl. egy fatörzsön, vagy gallyon. Az óvatosság lebegjen a szemünk előtt. Szintén egy esetet említenék, tanulságul.:


Tavaly egy kezdő íjász észrevette a medveszőrét, egy bokor ágán fennakadva, a szerencsétlen azt hitte, hogy a rőzsehordó lány haja van a bokron, eldobta az íját, amit nagyon nem lett volna szabad, és nagy kéjesen bement a medve után a bokorba. A többit sejtitek.

-Neeem, él még, a szerencsétlen, csak vékonyabb lett a hangja egy kicsit, és csak folyékonyat tud enni, a tepertő bőrét már nem tudja elrágni, amit annyira szeretett.

- Sajnos. - Csak ledarálva

A medve szaga leginkább a medvéjéhez hasonló, nem lehet összetéveszteni, semmivel. Aki már érzett közvetlen közelről medveszagot, az emlékszik utánna a plasztikai sebészének az illatára is.

A medve előfordulásának helyei.

Erdők, mezők, ott ahol sok a méz, málna, szeder, és még az indiános könyvekben is.

Mit vigyünk magunkkal?

Gondolom a szóróra kiraktuk jó előre a főtt kukoricát, sót, vajat, akkor mit vigyünk még? Hát én szoktam egy mászólest, - hátizsákban, egy méh családot, amit a szórónál kiengedek, hogy a medve kifinomult füle meghallja a méhek zümmögését, és azonnal elindul megkeresni, mert reméli, hogy ott méz is van. Vinni szoktam még málnát, (a frissen szedett a legjobb), elemes ventilátort, amely a málna illatát elfújja különböző irányokba, és odacsalogatja a gyanútlan medvét. Kést, tűt, cérnát, ha varrrni kell a sebemet, és még a Sokol rádiót. Nagyon fontos, hogy íjjunkat ne hagyjuk otthon, és a vesszőket. Nem szoktam bakancsban cserkelni, inkább kiviszem az ágyam alól a mamuszomat. Miért azt?? Hát azért, mert az sokkal csendesebb! -azért. Egyébbként tavaly karácsonyra kaptam, puha, és ha futni kell hamar lemarad, nem akadályoz a futásban.

Magasles, mászóles elhelyezése.

A mászólesbe belebújva másszunk fel egyenletes tempóval, kb. olyan magasra, hogy a medve ugrálva sem tudjon bennünket elérni !, (Kb. 3m) így a mamuszunkban sem tehet kárt. Jól tesszük, ha a fatörzsét mászás közben lefelé befújjuk a WD40 -es spray-el, mert a medve nem tud utánnunk felmászni a csúszós kéreg miatt. ( ilyenkor ha a medve mégis megpróbálná, nyugodtan kiröhöghetjük, meglátjuk majd milyen ideges lesz,)

Kötélen felhúzzuk az íjunkat, előkészítjük a tartozékokat is, vessző, oldógép,stb. és várjunk.

Várjunk..

Ha biztosak vagyunk abban, hogy kb. úgy 2-3 óráig még nem talál ránk a medve, a különböző trükkökkel üthetjük el az időt, pl.: kötözzün gyakorló vesszőnkre egy nyúl síró sípot, majd azt gyertyába fellőve, a levegőben száguldva olyan hangot ad, amitől a róka megőrül. Mivel a vesszőt gyertyába lőttük fel, "a vessző nem esik messze a fájától", a síró hangra bejön a róka, és lőhetünk, rókát. Nagyon jó gyakorlás ez medvére. Ha például őz suta sípot kötözünk fel, és azt lőjjük a magasba, akkor őzbakot lőhetünk, és ha egérsíró sípot lövünk ki akkor mit lőhetünk? ....- hát persze hogy macskát. És így tovább, és így tovább, lehet ezt még fokozni ha van egy kis fantáziánk.

Ha jól kiszórakoztuk magunkat, és várható, hogy már jön a medvekoma, akkor legyünk készen rá, fésülködjünk meg rakjuk rendbe magunkat, ha pisilnünk kell, igyuk meg a maradék kólánkat, és vizeljünk bele az üvegébe, majd a kupak rácsavarása után tegyük bele a hátizsákunkba, mert a jó íjász az nem szemetel!!! Ha kész vagyunk mindennel, figyeljünk..... ha szerencsénk van, akkor már jön is a medve. A medve zaja, járása, leginkább a medvezörejekhez hasonlít, nem lehet összekeverni semmivel. meg kell várni, hogy kedvező pozícióban legyen, a málna, és a méz szag, no meg a főtt kukorica illata vonzotta oda, ebben biztosak lehetünk. Meg kell várni hogy legalább egy cső kukoricát megegyen. Én legalábbis meg szoktam várni. Majd amikor a tányérból kiveszi a második csövet, és nyúl a sótartóért, no akkor szoktam meglőnni, akkor bíz ám!, mert az esetek 95%-ában akkor áll be kedvező pozícióba. Ne feledjük, amikor a második csövet elveszi, és a sótartóért nyúl. Durrr! Ekkor szoktam megcélozni a szívét. A szív a két tüdő előtt helyezkedik el jóval a vese előtt, (ha elölről nézem). És akkor bumm.

A legutóbb meglőtt medvénél átlőttem a szivét, és odaszegeztem a fához. el sem bírt esni, annyira odaszegeztem, ha akartam volna, nyugodtan lemászhattam volna a fáról, és kihúzhattam volna neki egy bajúszt. Egy ilyen pontos lövésre, nem sokan képesek. A medve igen szívós állat, mert amikor meglőttem a szivét, odaszegeztem a fához, a szerencsétlen, még mindig nyúlt a sótartóért, csak már nem érte el,...... a vessző miatt.

Hát ilyen egyszerű ez a medve vadászat.

Szerencsére a legutóbbi medvevadászatomon volt mellettem egy bátor fotós is, aki megörökített mindent, és így tudom dokumentálni az esetet, amit sokan nem is medvének néznének, hanem KACSÁNAK.

Írta: Szente Sándor


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Íjászhumor
· Több hír: root


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Íjászhumor:

A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty


Hír értékelése
Értékelés: 4
Szavazat: 4


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Copyright 2004. ZSR
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.13 másodperc