Felhasználó létrehozásaFőoldal | Hír küldése | Eseménynaptár | Képek | Régi képek | Fórum | Rovatok
A te felhasználód
 

Főmenü
· Főoldal
· A te felhasználód
· Ajánlj minket
· Apróhírdetés
· Enciklopédia
· Eredmények
· Eseménynaptár
· Fórum
· FAQ
· Galéria
· Keresés
· Letöltések
· Linkek
· Mértékegység
· Régi hírek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Szöveges változat
· Tagok
· Témák
· Top 10

Tagok
Szia, Vendég
Felhasználónév
Jelszó
(Regisztráció)
Tagok:
Legutóbbi: fulfillm1
Mai: 0
Tegnapi: 0
Összesen: 10107

Látogatók:
Vendégek: 166
Tagok: 0
Összesen: 166

KeresésLegújabb kép  
Eseménynaptár

 Ugrás a következő nézetre:Következő esemény
          
Esemény keresésEsemény keresés  nyomtatásnyomtatás


"Kenéz-Vencel" íjászpárbaj a Tisza felett - 2014

Esemény ideje:szombat, május 31, 2014Verseny kiírások
Vége:szombat, május 31, 2014
Kategória:Egyéb rendezvény   Egyéb rendezvény
Leírás:
A NEMZETI  ÍJÁSZSZÖVETSÉG Kenézlő és Gávavencsellő önkormányzatával együttműködésben a Keleti Gyepű és a Nap Párducai íjászcsapatok közreműködésével idén is megrendezi (május 31-én) Tompa Mihály: A két íjász című verse nyomán, a 2011-ben első alkalommal megszervezett különleges íjász-megmérettetést, melyre tagjainkon kívül várjuk a hagyományokat tisztelő és megélni kívánó íjásztársainkat is.
Az eseményen közreműködik Mónus József többszörös világrekorder távlövő íjász is.


PROGRAM 2014. május 30. péntek
11 órától - Érkezés, táborverés a Vencsellő-i réten
GPS: 48.178144, 21.552396  (Térkép itt található)
 
Kérjük, hogy aki teheti jurtával érkezzen és mihamarabb jelezze, ha akad üres hely a jurtájában. A felállításra kerülő jurtatáborban korlátozott számban szállás foglalható (jelentkezési sorrendben), a jurta gazdájának fizetendő személyenkénti 1000 Ft hozzájárulás ellenében. Az igényeket előre kérjük jelezni! A területen díjmentesen lehet sátorozni.
Aki jurtával szeretne érkezni illetve aki jurtában szeretne aludni jelezze Kakasi Sándor főtitkárnak.
 
Tereprendezés, pályaépítés
 
17:00 - 19:00 között a Kenéz-Vencel párbaj távjának gyakorlása (150 m)
 
esti beszélgetés tűz mellett
 
23:00 takarodó
  2014. május 31. szombat 6:30 ébresztő 8:00 - 9:45 nevezés és szemle (Figyelem: a nevezési határidőt pontosan tartjuk!) Nevezési díj felnőtteknek: 1500 Ft, mely az összes versenyszámban való részvételre feljogosít.
Az egyes versenyszámokon való részvételi szándékot a nevezéskor kell jelezni.
Gyerekek csak a Kenéz-Vencel párbajon vehetnek részt, mely számukra díjmentes. A szövetség tagegyesületi tagjai és pártolótagjai, valamint a közreműködő íjászcsapatok tagjai 500 Ft. kedvezményben részesülnek. Aki a szövetség Hagyományos alapkategóriájának megfelelő felszereléssel nevez, annak nem kell nevezési díjat fizetni csak regisztrálni. A nevezéssel egyidejűleg szemlét (fegyvermustrát) tartunk Biztonsági Szabályzatunknak megfelelően. Részvételi feltételek: MInden versenyszámban történelmi jellegű íjjal lehet résztvenni. A nyilak teste természetes anyagú legyen, melyen szerepeljen gazdája neve.
A fő versenyszámban, a Kenéz-Vencel párbajban használt 2 db nyíl természetes nyílvéggel és madártollal szerelt lehet. Ugyancsak a Kenéz-Vencel párbajban (legalább jelzés értékű) viseletbe kell öltözni, sportos illetve utcai öltözet kizárt. 9:45 Tájékoztató és szabályismertető 10:00 Ízelítő különböző íjászpóbákból A nevezett versenyzőket két részre osztjuk majd az A és B íjászpróbák lőállásához irányítjuk. A próba teljesítése után a csoportok helyet cserélnek. A. Pajzslövés (a Nap Párducai szervezésében) 50 méterre elhelyezett 50 cm átmérőjű, kör alakú "pajzsra" 5 nyilat lehet lőni.
Értékelés: 1 találat 1 pont B. Putalövés (a Keleti Gyepű szervezésében) 69.5 méterre lévő, 1 x 2 méteres vesszőforóra elhelyezett bőrből készült 60x70 cm-es putára 5 nyilat lehet lőni.
Értékelés: 1 találat a putában 2 pont, a puta körüli vesszőfogóban 1 pont. Távlövés (Mónus József szervezésében) Ki lő messzebb történélmi jellegű íjjal, túlhúzó nélkül. Legfeljebb 5 nyilat lehet kilőni, melyeket a mérés (értékelés) után csak gazdáik gyűjthenek össze. Az íjászpróbák alatt a gyerekek gyakorolhatják az íjászat tudományát a Tisza mindkét partján! 11:45 Íjászpróbák eredményhirdetése 12:00 Ráhangoló-rangsoroló (a "Kenéz-Vencel"-re)  A benevezett íjászok csoportokba rendezve először öt nyilat lőnek a gyakorlópályán 150 méterre felállított célra, belövés illetve ráhangolódás céljából, majd begyűjtik nyilaikat. Ezután két nyilat lőhetnek ki ugyanígy annak eldöntésére, hogy milyen sorrendben lőjenek "Kenézre" és "Vencelre". A sorrend felállításakor a két nyíl közül mindenkinek a célhoz közelebbi nyilát vesszük figyelembe. Az itt elért eredmény fordított sorrendjében szólítunk lövésre a Tisza-átlövéskor, így várhatóan fokozódik majd a hangulat, ahogy egyre jobb íjászok következnek. (A rangsorban azonos eredményt elért íjászok névsor szerint kerülnek sorra.) 13:00 Ünnepélyes megnyitó beszédek, protokoll, reprezentáció 14:00 A párbaj kezdete (a vencsellői oldalon, kürtszóra) Az íjászok egyesével lőnek (1 íjász lövés/íjász).
A soron következő íjász nevét és lakhelyének nevét a párbajmester ismerteti.
Az számít találatnak, ha a nyíl (hegye) a szobor talajszint feletti részében áll. A hangulatot a vers idevágó része érzékelteti a legjobban: „Midőn a párcsatáról elterjedett a hír,
Két partra tódul a nép, gyermek s öreg, ki bír;
S jóslattal ez Kenézhez, amaz Vencelhez áll,
De legtöbb arra hajlik, hogy egyik sem talál." A találatot elért íjászok köszöntése (üdvrivalgás)
Kürtszóra rendezett (!) átvonulás a kenézlői oldalra Aki teheti hozzon csapatzászlót! A komp díja 110 Ft. személyenként egy irányba.
(2 x 110 Ft-ot  kérjük a tarsolyba készíteni a gyorsabb átkelés érdekében.)
A kenézlői oldalon a szervezők által összegyűjtött nyílvesszőket a kenézlői lőállás közelében elhelyezett terítékből választhatják ki az íjászok.

Kürtszóra 
folytatódik a párbaj a kenézlői oldalról

A párbaj után ünnepélyes záróaktus
Beszédek, protokoll
A találatot elért íjászok köszöntése (üdvrivalgás)
Koszorú úsztatás
A párbaj zárásaként egy vencsellői és egy kenézlői hajadon (akik "kezeiért" folyik a versengés) valamint azok az íjászok, akiknek sikerült találatot elérniük ladikba ülnek, a ladikos beevez velük a folyó közepére, ahol a vízre helyezik a két település koszorúit.
A vencsellői oldalon összegyűjtött nyílvesszőket a kihelyezett terítékből választhatják ki az íjászok. Eredményhirdetés Oklevelek ünnepélyes átadása a táborban
Az eseményen fénykép és videofelvétel készülhet.
A nevezéssel az íjászok hozzájárulnak, a megjelenéssel a sokadalom pedig tudomásul veszi,
hogy a róla készült fénykép és/vagy videofelvétel
megjelenhet a Nemzeti Íjászszövetség honlapján! A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Beküldte Kakasi Ekkor 14/05/20 és elfogadta 1

Copyright 2004. ZSR
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.10 másodperc