Felhasználó létrehozásaFőoldal | Hír küldése | Eseménynaptár | Képek | Régi képek | Fórum | Rovatok
A te felhasználód
 

Főmenü
· Főoldal
· A te felhasználód
· Ajánlj minket
· Apróhírdetés
· Enciklopédia
· Eredmények
· Eseménynaptár
· Fórum
· FAQ
· Galéria
· Keresés
· Letöltések
· Linkek
· Mértékegység
· Régi hírek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Szöveges változat
· Tagok
· Témák
· Top 10

Tagok
Szia, Vendég
Felhasználónév
Jelszó
(Regisztráció)
Tagok:
Legutóbbi: MarcyM
Mai: 0
Tegnapi: 0
Összesen: 9859

Látogatók:
Vendégek: 152
Tagok: 0
Összesen: 152

KeresésLegújabb kép  
A Méhész-Íjászok
A holland királynõ rettegett katonáiAmint a kép is mutatja, egy Holland (rettegett) méhész-íjász látható, lövés közben. Nem szokványos íjászok voltak ezek a harcosok, rettegett tőlük Európa. A Hollandiai Királyság alkalmazta őket, eredményesen, hódító háborúi során. Eltérő harcmodorukkal, stílusukkal, az ellenségben félelmet keltve, tarolták le őket.


Jellemzőik: 

Félelmetesség, gyorsaság, nem megszokott ruházat, logikátlan cselekedetek, amely az ellenséget összezavarja. Például: A képen látható íjász, kinek karvédője a másik kezén található. az egyik ellenségét lebénítva, majd nyílvesszejével ölte meg. Az eset úgy történt, hogy a kíváncsi katona közel merészkedett az ütközet során a méhész – íjászunkhoz, és látva, hogy a méhész-íjásznak az ellenkező karján van a karvédője, mély gondolkodásba esett, ezzel kiszolgáltatta magát az ellenségnek, aki gyorsan lenyilazta őt. Majd a méhész-íjász karját fogva ugrálva a fájdalomtól őrjöngve kereste a következő áldozatot.

„Ha lúd akkor legyen kövér” – szokták mondani. Íjászunknak azért van felhúzva a pulóvere, mert ha odacsap, akkor érezze is. Vastag magas csizmája védi a kullancsoktól, és a porban fekvő, és röhögő ellenséges íjász harapásától. Nadrágja rövid és bő. Védi az izzadástól, és a kis-nagydolog távozását is elősegíti, mert a méhész-íjászok, egyhuzamban is tudtak hadakozni, s, biológiai szükségleteiket egyidejűleg elvégezni! Így megoldásra kerültek, ezek az egyébként, akadályozó tényezők is, melyek a problémák kiküszöbölésében, nagy jelentőséget hordoztak magukban.

Kicsit lassú mozgékonyság jellemezte őket, mert velük együtt kellett cipelni a kaptárakat is.

De ez nem vette el harci kedvüket.

Harcmodorukról néhány szóban:

Az ellenséget becserkelve, közelítették meg, majd a méheket ráeresztve, gyors nyilazással intézték őket el. Kopaszra nyírt fejük, félelmet keltett, és egyben hasznos is volt, mert az eltévedt, úgynevezett, „bumerángméh”- ek csípését könnyen eltávolították a fejről. Íjaik fajtája komoly gondolkodásra késztetett egy hozzáértő íjászt, melyet szintén meghökkentésre használtak fel.Íjaik formája, jellemzése:

 
Kezdetben nem voltak nekik íjaik, ehhez hívták segítségül a vikingeket. Ugyanis, a királynő felkérte a képen látható királyi méhész-íjászt, hogy szerezzen be mintát, ami alapján a király fegyverkészítője elkészíti a méhész-íjászok íját.

Neki is indult barátunk, és a vikingekkel átkelt Amerikába. Az indiánokkal összebarátkozott, leitatta őket, és lefűrészelt a törzsfőnök íjából egy darabkát, majd a Vikingekkel, újra hajóra szállva áthajózott Ázsiába. A Mongolokkal, a Magyarokkal, Törökökkel, találkozva ismét lefűrészelt a vendéglátók íjából egy-egy darabkát. Az angolokkal fejezte be a kis kirándulást, és Robin Hood -tól elköszönve irányt vett Hollandiába, és kirakósdit játszott egy ferrobond társaságában. Így nyerte el végső formáját a Hollandiai királyi Méhész-Íjász íj.

Az első íjat ácsceruzával körberajzolva megkezdhették a sorozatgyártást is.


Technikai Problémák:

 
…Adódtak.

A lekoppintás nem volt tökéletes, mert Robin Hood  a „Nothingeni” bíró, borától becsípve, részegen, a másik karjára vette fel a karvédőt, melyet a kis barátunk rosszul értelmezett, és ez által, a királyi hadseregnek komoly problémái adódtak. Sebes alkarokkal növelték a létszámot a katonák a kórházakban. A mai napig. Ezt a képünk is bizonyítja.


 
Harci szellem, és Harci technika:


Az kegyetlen volt! Félelmetes, és könyörtelen. Egy méhész- íjász, felülmúl tíz vérnyulat is.

Azt hiszem, evvel sokat elmondtam. E rettegett íjászok, a beidomított méheiket az ellenségre küldték, oly hihetetlen furfanggal, hogy ezt a trükköt még George Lucas sem találta volna ki.

Ugyanis a csata elején megtöltöttek sok-sok lufit, kevéske mézzel, majd megvárva a kedvező szélirányt, felengedték őket. Az ellenség fölé szélfújta lufikat melyek tartalma méz volt, sorra lelövöldözték, nyílvesszőkkel. Az így a lezuhanó mézes lufik beterítették az ellenség arcát, ruházatát.

Ezután következett a hadtörténelem legádázabb, legkegyetlenebb cselekedete, kiengedték a gyilkos méheket. A vadméhek a méz illatát kiszagolva, rárontottak az ellenséges katonákra, ezzel megbénítva, és megfosztva a harci cselekményektől, őket, akik valójában sebezhetővé váltak. Ekkor már a méhész íjászoknak csak annyi dolguk maradt, hogy az össze-visszaszaladgáló ellenséget, „Eleven mozgócélos verseny” mintájára lenyilazzák. Többnyire sikerült is. Néha megtörtént az is erdős helyen vívott csata közben, hogy a méheket megelőzték a medvék, és ők nyalogatták le az ellenség arcáról a mézet. Ilyenkor már a méhész-íjásznak nem maradt sok dolga, rendszerint ultiztak, vagy összepacsiztak, ezzel is öregítve a rettegett hírnevüket.

Hát remélem sok információval segítettem íjász társaimat, kutatva a történelem rejtett zugaiban.


Írta: Szente Sándor

 
 

Üdvözlettel: Szente Sándor (Íjász Esztéta)
06 20 444-7295

© Szabad Íjász portál . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2005-12-27 (3845 olvasás)

[ Vissza ]
Copyright 2004. ZSR
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.11 másodperc